Meer bomen, meer bos
Bomen en bossen zijn niet weg te denken onderdelen van ons landschap en de natuur. Mensen hechten veel waarde aan een bosrijke omgeving. Vanwege zorgen over klimaatverandering en de betekenis van bomen voor de opname van het broeikasgas kooldioxide is de belangstelling voor bos en bomen sterk toegenomen. Er zijn veel zorgen over de slechte staat van veel bossen door stikstofneerslag, verzuring, droogte en boomziekten, terwijl de hoeveelheid bos in eigen land ook nog eens afneemt. Dit is aanleiding geweest voor allerlei nieuwe plannen voor meer en gezonder bos.
LandschappenNL levert een bijdrage aan het streven naar vitale, klimaatbestendige bossen en aan projecten om het landschap te verrijken met meer bos en bomen. Dat dient wel te gebeuren met oog voor biodiversiteit, streekeigenheid en goed gebruik van het bos. Door slimme verweving van functies kan de beperkte ruimte voor nieuw bos optimaal benut worden. Goed beleid en steun van de overheid is daarbij hoog nodig.
De waarde van bomen en bos
Het bos levert belangrijke ecosysteemdiensten. Bossen slaan aanzienlijke hoeveelheden koolstof in het hout en in de bosbodem op. Wandelaars en fietsers genieten volop van het verblijf in bossen vanwege de rust, de natuurlijke atmosfeer en de verkoelende schaduw bij hitte. Veel organismen zijn afhankelijk van bossen en bomen. Bossen, bosjes en solitaire bomen hebben dikwijls ook een cultuurhistorische waarde, onder meer als onderdeel van landgoederen en parkbossen. Behoud en aanleg van opgaande landschapselementen met bomen, zoals houtwallen en lanen, leveren niet alleen een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het landschap en de beleving daarvan, maar ook aan klimaatdoelen, aan verbindingen tussen natuurgebieden en aan de biodiversiteit.
Bomenkap
In het Klimaatakkoord wordt veel belang gehecht aan de vastlegging van koolstof in bossen en de rol van houtige biomassa bij de overgang naar duurzame energie. Tegelijkertijd is er veel discussie ontstaan over kaalkap in natuurgebieden en verlies van bosareaal. Voor natuurherstel in Natura2000-gebieden worden heideterreinen weer opengemaakt en exotische naaldbomen uit duingebieden als middel tegen verdroging verwijderd. Dat lijkt haaks te staan op behoud van bos om koolstof vast te leggen. Het kappen van bomen in zulke gebieden kan vaak rekenen op onbegrip en protest bij een deel van het publiek. Dat is begrijpelijk, al zorgt het voor terugkeer van beschermde en bedreigde soorten en het herstel van historische open landschappen die ook hoog gewaardeerd worden. LandschappenNL vindt dat in goed overleg met provincies zorgvuldig moet worden bepaald waar bos voor herstel van bijvoorbeeld heide en duinen mag verdwijnen en hoe en waar het bos kan worden gecompenseerd.
Bossenstrategie
Om te kunnen voldoen aan het Klimaatakkoord en vanwege de zorgen om de kwaliteit en omvang van bossen is er de Bossenstrategie van rijk en provincies. De Bossenstrategie kent als ambities 10% meer bos (37.000 hectare) in 2030, vitaler bos dat minder last heeft van stikstof en droogte, toename van houtige landschapselementen en goed beheer en gebruik van het bos. 15.000 hectare moet binnen het Natuurnetwerk geplant worden.
De Bossenstrategie biedt volop kansen voor versterking van natuur en het landschap met bos en bomen en de behoefte van natuurgenieters. De ruimte ervoor is echter beperkt, want ook voor landbouw, woningbouw, bedrijventerreinen en wegen is grond nodig. Door combinaties van functies als buffergebied rond kwetsbare natuurkernen, waterconservering, recreatie en koolstofbinding kan de ruimte voor bossen optimaal worden benut. Het aanplanten en het beheer van bossen en bosjes vraagt natuurlijk ook om de nodige investeringen, en daarvoor is de overheid hard nodig.
Voorgestelde ambitie uit advies Landschap versterken met bomen en bos-College van Rijksadviseurs:
15.000 ha NNN; • 12.000 ha herijking oorspronkelijke ambitie EHS en robuuste verbindingszones ; • 5.000 ha nieuwe stads- en dorpsbossen; • 4.000 ha in bufferzones rond Natura2000; • >4.000 ha nieuwe multifunctionele productie - bossen. Daarnaast bevelen wij aan om tenminste 100.000 km landschapselementen te realiseren, alsmede 25.000 ha agroforestry