Menu
Sluiten

'Er zijn voldoende alternatieven beschikbaar voor neonicotinoiden'

26 februari 2018

De landbouw kan rendabel produceren zonder inzet van neonicotinoïden en fipronil om gewassen te beschermen. Er zijn genoeg milieuvriendelijkere alternatieven voor deze middelen. Dat schrijft een groep van 9 internationale wetenschappers die samenwerken binnen de Task Force on Systemic Pesticides in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Science and Pollution Research. Een van de auteurs is de Nederlandse bioloog Maarten Bijleveld van Lexmond. 

De wetenschappers analyseerde 200 studies die sinds 2014 zijn verschenen over de prestaties van neonicotinoïden en fipronil. Zij stellen dat alternatieven goedkoper zijn, vaak minstens zo effectief, soms zelfs beter, maar in ieder geval gunstiger voor het milieu. Ze noemen als voorbeelden het toepassen van andere landbouwmethoden, zoals het wisselen van teelten, het ontwikkelen van variëteiten van gewassen die beter bestand zijn tegen ziekten, het toepassen van biologische bestrijdingsmethoden en het inzetten van natuurvriendelijke insecticiden.

Naar de mening van de wetenschappers worden de middelen vaak onnodig ingezet, omdat het aantal plaagdieren dat een gewas bedreigt niet zo groot is dat er serieuze schade aan het gewas zal optreden. Ze wijzen onder andere op een in Italië ontwikkeld systeem waarbij het risico op plaagdieren in landbouwgebieden kan worden voorspeld. Door deze methode, die al meer dan 30 jaar wordt toegepast, kunnen gewassen in grote landbouwgebieden worden geteeld zonder inzet van bestrijdingsmiddelen. In het noordoosten van Italië wordt 90% van het graan geteeld zonder inzet van chemische middelen.

Zie voor meer informatie het artikel An update of the Worldwide Integrated Assessment (WIA) on systemic insecticides. Part 3: alternatives to systemic insecticides dat is verschenen in Environmental Science and Pollution Research.

Bron: Environmental Science and Pollution Research / Trouw via GroeneRuimte