Menu
Sluiten

Geslaagde Werkplaats van het Netwerk Platteland over groenblauwe diensten

4 juni 2024

Op donderdag 30 mei jl. vond voor de derde keer de Werkplaats van het Netwerk Platteland plaats bij Wildlands Zoo te Emmen met als thema ‘Groenblauwe diensten als (potentieel) verdienmodel’. Deze Werkplaats werd georganiseerd door het Netwerk Platteland, samen met Stimuland, BoerenNatuur en LandschappenNL.

Het was een mooie dag met een mooi programma, waar meer dan 200 mensen aan deelnamen. De dag werd geopend met een inleiding van Marten Van den Berg, DG Agro bij het ministerie van LNV. In zijn bijdrage benadrukte hij het belang van netwerken zoals deze. Vervolgens was er een paneldiscussie die begeleid werd door Ingrid Jansen, directeur van Stimuland en lid van het kernteam van de Netwerk Platteland. Er was een gevarieerde line-up met Wiebe Bouma (directeur Landschapsbeheer Friesland), Roel Jongeneel (WageningenUR), Martin Van Driel (Europese Commissie), Merel Straathof (NAJK), Marije Klever (BoerenNatuur) en Franc van der Steen (LNV).      

 

Geslaagde Werkplaats van het Netwerk Platteland over groenblauwe diensten

Via Mentimeter nam het publiek deel aan de discussie en werd er volop gereageerd op de volgende stellingen:

  • Een nieuw verdienmodel: van productie naar (groenblauwe) diensten?
  • Samenwerking tussen beleid en praktijk in de transitie van de landbouw, hoe en wat?
  • Hoe kan de Nederlandse boer meer profiteren van de (groene) Brusselse gelden?
  • Wat betekent het nieuwe Hoofdlijnenakkoord voor groenblauwe diensten?

In de middag waren er lunchwandelingen met experts door Wildlands, was een er een veldexcursie naar proefboerderij ’t Kompas en vonden er Werkbanken plaats. In werkbanken gaan deelnemers samen aan de slag te gaan met actuele onderwerpen. Dat biedt kans om kennis te delen en samen op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen. Een van de werkbanken werd verzorgd door Gerrit-Jan van Herwaarden en Theo Vogelzang van LandschappenNL. Deze werkbank ging over het Aanvalsplan Landschap, de gewenste 10% groenblauwe dooradering van het landelijk gebied en de mogelijke financiering daarvan. Aan deze werkbank namen in totaal zo’n 60 mensen deel.

De dag werd afgesloten met een reflectie van Theo Vogelzang en Marije Klever als mede-organisatoren van deze dag. De verslagen van de paneldiscussie en de werkbanken zijn te vinden op de website van het Netwerk Platteland (www.netwerkplatteland.nl).