Menu
Sluiten

Live kijken naar broedende zeearenden in Alde Feanen

19 februari 2018

Vandaag zijn tijdens het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 de camera’s van Beleef de Lente aangezet. Zo kan iedereen de komende maanden live meegenieten met het liefdesleven van onder meer de bosuil, steenuil, slechtvalk en ooievaar. Nieuw dit jaar is een camera in het nest van een paartje zeearenden in Nationaal Park de Alde Feanen van It Fryske Gea. De zeearend is de grootste vogelsoort van Nederland en wordt dan ook niet voor niets wel ‘de vliegende deur’ genoemd.  Vorig jaar bouwden ze voor het eerst een nest in Nationaal Park De Alde Feanen. Dit jaar hebben It Fryske Gea en Vogelbescherming Nederland een webcam geplaatst om iedereen de mogelijkheid te geven om live mee te genieten van deze grote vogels. Volg ze op www.itfryskegea.nl/zeearend of www.beleefdelente.nl.

Het eerste zeearend-jong in Nationaal Park de Alde Feanen

Vorig jaar had natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea al een primeur. In twee van haar natuurterreinen maakte een paartje zeearenden een nest. De zeearenden in Nationaal Park De Alde Feanen waren zelfs erg succesvol. Meestal is zo’n eerste nest gedoemd om te mislukken, maar hier bewees dit onervaren paartje het tegendeel. Ze wisten niet alleen het ei succesvol uit te broeden, maar waren ook goede ouders. Inmiddels vliegt het jong van vorig jaar gezond rond. Regelmatig worden de ouders met dit jong gespot wanneer ze het natuurgebied de Grutte Wielen bij Leeuwarden bezoeken of naar vis jagen in Nationaal Park De Alde Feanen.

Lente in de bol
De komende maanden staan voor de zeearenden weer in het teken van nieuw leven. Het ouderpaar van vorig jaar is alweer gespot bij hun oude nest met daarop de webcam gericht, maar hebben hun oog ook laten vallen op een oud haviksnest in de omgeving. Op beide plekken bouwen ze momenteel aan een nest. Het wordt daarom nog even spannend of de vogels zich voor de camera laten zien. Sip Veenstra, medewerker van It Fryske Gea: “Oant it alderlêste momint witte wy net foar hokker nêst se kieze sille.” Bloggers en medewerkers Sip Veenstra en Jan de Boer van It Fryske Gea volgen het wel en wee op de voet. Elke week beschrijven zij in hun blog de hoogtepunten. Nieuwsgierig? Volg ze op www.itfryskegea.nl/zeearend  of www.beleefdelente.nl De camera’s blijven aan tot alle jongen zijn uitgevlogen.