Reactie LandschappenNL op de Troonrede 2024
17 september 2024Natuur en landschap als fundament voor een toekomstbestendig Nederland
De troonrede maakt terecht gewag van de diverse en grote ruimtelijke uitdagingen vandaag de dag, niet in de laatste plaats in ons landelijk gebied. Tegelijkertijd is het van groot belang dat ruimtelijke ontwikkelingen niet ten koste gaan van natuur en landschap. Het versterken van de natuur en de landschapskwaliteit is juist essentieel voor duurzame oplossingen die onze omgeving en daarmee de samenleving ten goede komen.
Een robuust en toegankelijk landschap biedt de sleutel tot het oppakken van uitdagingen zoals biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en slechte waterkwaliteit, terwijl het ook bijdraagt aan een sterke regionale economie. Natuur en landschap vormen niet alleen de basis van onze nationale identiteit, maar zijn ook van onschatbare waarde voor het welzijn van burgers. De ambitie van het kabinet om burgers meer ruimte en zekerheid te bieden in hun leefomgeving, biedt een kans om natuur en landschap dichter bij mensen te brengen. Tegelijkertijd baart het gebrek aan expliciete investeringen in de natuur ons zorgen. Een verdere achteruitgang van de natuurkwaliteit, van de biodiversiteit, van de kwaliteit van bodem, water & lucht, gaat ons als maatschappij opbreken, al was het maar omdat later herstel vele malen meer zal kosten dan verbetermaatregelen nu.
Landschap als sleutel tot ruimtelijke oplossingen
‘Landschap’ moet niet langer de toevallige uitkomst zijn van andere ruimtelijke plannen. Landschap verdient een eigen ambitie, uit welbegrepen maatschappelijk eigenbelang. Het landschap moet uitgangspunt vormen bij het aanpakken van ruimtelijke vraagstukken als woningbouw, waterbeheer en landbouw. Door de landschapskwaliteit te versterken creëren we robuuste regio's waarin natuur en economie in harmonie kunnen floreren. Het is een gemiste kans dat in de troonrede het belang van natuur en landschap niet nadrukkelijker worden meegenomen als integraal onderdeel van de ruimtelijke planning.
LandschappenNL onderschrijft de noodzaak om de grote ruimtelijk uitdagingen van deze tijd aan te pakken. Wij beschouwen het landschap daarbij als fundament van de oplossing, als een cruciale pijler voor de toekomst van Nederland, en roepen het kabinet op om natuur en landschap een centrale plaats te geven in de ruimtelijke opgaven waar ons land voor staat. Alleen dan kunnen we samen bouwen aan een Nederland waarin natuur, economie en welzijn in evenwicht zijn.