Menu
Sluiten

Statement over natuurinclusieve toekomst van GLB

22 oktober 2020

Morgen is de eindstemming over het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU. Het ziet er slecht uit. Wij maakten een statement over het insluiten van biodiversiteits- en klimaatdoelen in de toekomst van het GLB. Deze statement werd door meerdere organisaties ondertekent, lees hem hieronder en spread the word.

#EUGreenDeal #FutureofCap #VoteCAPback

Geachte leden van het Europees Parlement, geachte Europese Raad en geachte Europese Commissie,

Op dit moment stemmen jullie over de toekomst van het GLB. Om het GLB toekomstbestendig te maken en herstel van ecosystemen te garanderen zijn ambitieuze plannen ontwikkeld in de Green Deal en de Farm to Fork strategie. Daarnaast zijn er klimaatdoelen te halen en hebben wij de belangrijke taak de kwaliteit van onze Natura2000 gebieden te waarborgen.

De stemmingen deze week wijzen echter een andere kant op. Beschikbaar landbouwgeld (één derde van het totale beschikbare Europese budget) wordt op basis van deze stemmingen onvoldoende verbonden aan milieuvoorwaarden. Dit betekent dus dit geld niet gegarandeerd op duurzame wijze besteed wordt, maar voor een groot deel in verdere intensivering van de grootschalige landbouw en achteruitgang van de natuur wordt geïnvesteerd.

Wij staan echter unaniem voor een duurzame toekomst van onze aarde, van onze natuur én van de landbouw. Wij dringen er dan ook op aan dat de Europese Commissie het huidige (inmiddels geamendeerde) GLB voorstel terugtrekt zodat het Europees Parlement uiteindelijk een voorstel kan aannemen dat in overeenstemming is met de Green Deal, de Farm to Fork strategie omarmt en voldoet aan de afspraken zoals gemaakt in het klimaatakkoord van Parijs.
Klimaat- en biodiversiteitsdoelen kunnen met de huidige status van zowel klimaatverandering als onze biodiversiteit niet meer vrijblijvend zijn. Politici van Europa: ga staan voor onze toekomst en stem voor een natuurinclusief, duurzaam GLB!