"Hier kan eventueel een mooie quote"

14.000 deelnemers zetten zich op de Natuurwerkdag in voor de wilde bij, ijsvogel en zandhagedis

04-11-2019 -

Vandaag gingen 14.000 deelnemers van de Natuurwerkdag in het hele land aan de slag voor het beschermen en behouden van natuur en landschap tijdens de 19e editie van de Natuurwerkdag. Dit jaar met het thema biodiversiteit. Ondanks het wisselvallige weer was de opkomst hoog, op 563 locaties hebben deelnemers zich ingezet voor de leefomgeving van wilde bijen, vlinders, watersalamanders en nog veel meer soorten. Er is gezaagd, gesnoeid, er zijn poelen schoongemaakt en bollen geplant.

Samen voor biodiversiteit
Op de Natuurwerkdag is veel werk verzet. Benieuwd naar de resultaten? In onze infographic is te zien wat er allemaal gedaan is op de Natuurwerkdag.

Insecten
Met steeds minder bloeiende planten op veel plekken in Nederland hebben insecten het moeilijker met vinden van voedsel. Op 185 locaties hebben deelnemers zich daarom ingezet voor de leefomgeving voor wilde bijen, onder andere door planten van bollen of het maken van een insectenhotel.

Zoogdieren
Op 92 locaties is er gewerkt aan de voedsel- en leefomgeving van eekhoorn, muizen, egels en andere kleine zoogdieren. Zo zijn er 43 takkenrillen gemaakt. Takkenrillen zijn rijke voedselbronnen omdat er veel kleine insecten in huizen en een mooie plek om te schuilen. En daarmee van belang voor kleine zoogdieren.

Zie voor meer resultaten onze infographic

Zorg voor natuur in handen van vrijwilligers
Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Al het werk dat verzet is op de Natuurwerkdag is van belang voor de bescherming van natuur, landschap en dieren.

Ook iets doen voor een groene leefomgeving?
Samen met 79.000 actieve vrijwilligers onderhouden we 114.114 ha beschermde natuur en landschap, dat toegankelijk is voor bezoekers. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom! Sluit je aan bij een vrijwilligersgroep in de provincie of doe meer aan een cursus. Voor meer informatie: www.natuurwerkdag.nl/vrijwilligerswerk/ 

Ook te volgen op Facebook en Twitter #natuurwerkdag

Partner van de Natuurwerkdag is de Nationale Postcode Loterij.

Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de Provinciale Landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland,  A Rocha, IVN en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.