"Hier kan eventueel een mooie quote"

Maaiers leven zich uit op het natte Schokker gras

26-06-2017 -

Het druilerige weer deerde de deelnemers aan de landelijke maaidag op Schokland allerminst. Integendeel zelfs: voor het maaien met de zeis is het juist goed als het gras nat is. Ongeveer 35 mannen en vrouwen uit het hele land kwamen zaterdag af op de maaidag, die was georganiseerd door Landschapsbeheer Flevoland in samenwerking met Het Flevo-landschap. De dag bood hen de kans om het oude gevoel van samen een veld met de zeis maaien weer eens te beleven.

Degenen die goed met de zeis kunnen omgaan, hebben vaak in hun jeugd geleerd hoe ze met de zeis moeten maaien en zijn dit nog steeds niet verleerd. Gelukkig komen er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij. De meeste deelnemers namen hun eigen zeis mee. Voor degenen die geen zeis hadden, waren er zeisen te leen. Er was een smid aanwezig om de zeisen op maat te maken.

Schokland, het 'eiland op het droge', is rijk aan historie èn natuur met natuurlijk grasland, akkers met 'oude' gewassen als koolzaad en rogge en weelderig begroeide bermen. Ruimte genoeg om te maaien. Wie zijn ogen sloot, en alleen maar luisterde, hoorde het 'swoos-swoosh' van de zeisen, de wind en het geslijp en gehamer van de smid.

Foto's Petra Borsch