"Hier kan eventueel een mooie quote"

LandschappenNL en andere vrijwilligersorganisaties maken zich grote zorgen over de duurdere Verklaring Omtrent Gedrag

22-02-2016 -

Vrijwilligers- en welzijnsorganisaties maken zich zorgen: volgende maand wordt de verklaring voor goed gedrag fors duurder. Ze zijn bang dat ze de verklaringen niet meer kunnen betalen voor hun vrijwilligers.

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt per 1 maart 38 procent duurder. Nu kost de VOG tussen de 24 en 30 euro. De verklaring is nodig voor het uitoefenen van bepaald (vrijwilligers)werk, bijvoorbeeld in de zorg of bij de sportclub. Het document bewijst dat de werknemer geen strafblad heeft.

Geschrokken
Brancheverenigingen MOgroep (Sociaal Werk) en NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) zijn fel tegen de verhoging, meldt het programma Reporter Radio. "We schrikken hiervan", zegt Joost van Alkemade, woordvoerder van NOV, tegen RTL Nieuws. "Ons is altijd verteld dat het om een geringe prijsverhoging ging. Voor veel organisaties is deze flinke prijsverhoging echt een probleem."

Kan ook gratis
Dijkhoff reageerde in januari op Kamervragen over de prijsverhoging. "Ik realiseer dat de tariefverhoging een tegenvaller kan zijn voor een aantal vrijwilligersorganisaties", zei hij. Maar de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie benadrukt dat in 2015 de gratis VOG-regeling startte: vrijwilligers die werken met kinderen of mensen met een verstandelijke beperking kunnen in aanmerking komen voor een gratis verklaring. Jaarlijks worden daarvoor 100.000 VOG's beschikbaar gesteld. De kosten voor deze regeling zijn de reden voor de tariefverhoging.

'Veel geld'
Van Alkemade noemt als voorbeeld Humanitas: daar werken 20.000 vrijwilligers. "Voor die vrijwilligers is Humanitas bij elkaar 122.000 euro kwijt aan de VOG. Als prijsverhoging doorgaat, kosten de VOG's 22.000 euro meer." Hij benadrukt dat het belangrijk is dat iedere organisatie de VOG kan aanvragen. "Je wil niet dat mensen met verkeerde bedoelingen bij een organisatie aan de slag gaan." Morgen sturen NOV en MOgroep een brief naar Dijkhoff met de vraag de verhoging terug te draaien. 

Bron: RTL Nieuws