"Hier kan eventueel een mooie quote"

Molens Noordenveld naar Het Drentse Landschap

Drie molens van de gemeente Noordenveld worden donderdagmiddag 12 mei a.s. officieel overgedragen aan Stichting Het Drentse Landschap. Het betreft de molens De Hoop in Norg, Paiser Meul in Peize en Woldzigt in Roderwolde.

Molens Noordenveld
De Hoop staat in Norg en is in 1857 gebouwd als pelmolen. Tegenwoordig is deze ingericht als een korenmolen. De Paiser Meul is een korenmolen in het Noord-Drentse Peize. De molen werd in 1898 gebouwd in opdracht van enkele bakkers en landbouwers in Peize. In 1967 is de molen aangekocht door de toenmalige gemeente Peize. Molen Woldzigt in Roderwolde is een stellingmolen uit 1852 en is nog regelmatig in bedrijf. Uniek aan deze molen is dat deze zowel voor het malen van graan als voor het slaan van olie kan worden gebruikt. De molen heeft twee koppel maalstenen voor het malen van graan en een oliewerk met een koppel kantstenen voor het slaan van olie.

Provinciale Trust
Het Drentse Landschap prijst zich gelukkig dat gemeente Noordenveld ervoor heeft gekozen om de molens aan haar over te dragen. Het beheren van deze objecten sluit naadloos aan bij de visie van de stichting om zich verder te ontwikkelen als ‘provinciale trust’. Stichting Het Drentse Landschap is een particuliere natuur- en erfgoedorganisatie die zich inzet voor de natuur en het erfgoed van Drenthe. Ze beheert ruim 8500 ha natuurgebieden, meer dan 250 vaak monumentale gebouwen en de helft van alle 54 hunebedden in Drenthe.