Recreatie
Nederland is rijk aan prachtige en gevarieerde landschappen. Toch is de beschikbare recreatieruimte per inwoner in de afgelopen jaren afgenomen. Door verstedelijking raken natuur- en recreatiegebieden verder verwijderd van woongebieden, terwijl recreatie vaak onvoldoende wordt meegenomen in ruimtelijke plannen. Het gevolg: een tekort aan beweegvriendelijke omgevingen en een goed verbonden routenetwerken.
Landschap en recreatie versterken elkaar. Recreatie is bovendien essentieel voor een gezonde leefomgeving. Het biedt ruimte om te ontspannen, elkaar te ontmoeten en bij te dragen aan een groenere, biodiverse wereld. Wij pleiten daarom voor het afronden van het Nationaal Natuur Netwerk (NNN) en een aantrekkelijk landelijk gebied met 10% groenblauwe dooradering, met voldoende ruimte voor recreatie en sport.
Meer ruimte voor recreatie maakt de gezonde werking van natuur toegankelijk voor iedereen en vermindert de drukte in natuurgebieden. Daarom werken wij samen met 15 organisaties in de Coalitie NLBuiten. Onze missie: een tekort aan recreatieruimte oplossen en het landelijk gebied ontsluiten.
Investeren in meer ruimte voor recreatie
Meer ruimte voor recreatie vraagt om gerichte keuzes. Natuur, water en recreatie moeten samen worden meegenomen in ruimtelijke plannen, zodat iedereen toegang heeft tot een groene, gezonde leefomgeving.
Wat is hiervoor nodig?
- Afronding van het Nationaal Natuur Netwerk (NNN), in combinatie met andere belangrijke landelijke uitdagingen, zoals klimaatadaptatie en waterkwaliteit. Recreatief medegebruik moet ook een volwaardige plek krijgen.
- Stimuleren van agrariërs om groenblauwe dooradering met recreatief medegebruik te realiseren, ondersteund door marktconforme vergoedingen.
- Meer ruimte voor groene en blauwe (water)gebieden rond woonkernen, die geschikt zijn voor wandel- en fietsroutes, speeltuinen en andere recreatieve activiteiten.
Meer recreatieruimte door betere routestructuren
Naast meer ruimte voor natuur, is het essentieel om het routenetwerk voor recreatie te verbeteren. Dit betekent betere verbindingen tussen stad en land, en een fijnmazig netwerk dat gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen.
Wat is hiervoor nodig?
- Bestaande infrastructuur toegankelijk maken, zoals schouwpaden en boerenlandpaden, voor recreatief gebruik.
- Koppeling van recreatie aan andere ruimtelijke ontwikkelingen, zoals dijkversterkingen of grondstoffenwinningsprojecten. Om zo recreatiemogelijkheden te creëren.
- Investeren in recreatieve netwerken en duurzame faciliteiten voor recreatie.
Recreatieve Infrastructuur als Basisvoorziening in Ruimtelijke Plannen
Recreatie biedt niet alleen ontspanning, maar draagt ook bij aan een oplossing voor verschillende uitdagingen in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Zoals het verbeteren van de leefbaarheid, gezondheid en het benutten van ruimte voor meerdere functies. Daarom is het van belang om recreatie te integreren in nationale en regionale doelen en ambities.
Wat is hiervoor nodig?
- Maak routestructuren en recreatieve infrastructuur, zowel op land als water, onderdeel van de basisvoorzieningen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Zorg dat dit verankerd wordt in ruimtelijk beleid zoals Omgevingsplannen en -verordeningen.
- Maak de positieve waarde van recreatie aan leefbaarheid en gezondheid zichtbaar. Koppel dit aan een norm voor de benodigde hoeveelheid recreatie-infrastructuur per inwoner of gebied.
Door recreatie vanaf het begin mee te nemen in ruimtelijke plannen, zorgen we voor een toekomst waarin natuur en recreatie voor iedereen toegankelijk is.