Menu
Sluiten

Gezamenlijke natuurorganisaties ontsteld over draai kabinet

12 maart 2024

De gezamenlijke natuurorganisaties zijn diep teleurgesteld dat Nederland komende maand alsnog tegen de Europese Natuurherstelwet gaat stemmen. Het kabinet komt met dit besluit precies op de dag dat het Europese Milieuagentschap waarschuwt dat Europa onvoldoende is voorbereid op klimaatrisico’s als droogte en overstromingen. “Nederland gaat nu op de rem staan terwijl juist de oplossing zit in grootschalig natuurherstel. Deze Europese Natuurherstelwet is een belangrijke eerste stap, maar er is veel meer actie nodig”, zegt de coalitie van natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), Vogelbescherming Nederland, Stichting De Noordzee en LandschappenNL in een eerste reactie.

De draai van het kabinet is ook onbegrijpelijk omdat juist uit een recent rapport in opdracht van het kabinet blijkt dat natuurherstel de samenleving miljarden oplevert, terwijl niets doen juist torenhoge kosten met zich meebrengt en het land verder op slot zet. Het besluit van het kabinet om tegen de verordening te stemmen staat haaks op alle wetenschappelijke bewijzen. De Europese Natuur-herstelwet is hard nodig omdat zo’n 80% van de natuurgebieden in Europa in slechte staat is. Ook in Nederland gaat het niet goed. Gezonde natuur levert bovendien niet alleen geld op maar zorgt ook voor schoon water en schone lucht. En met de wet wordt niet alleen natuur versterkt, maar heeft juist ook de landbouw zicht op een duurzame toekomst. Onze voedselzekerheid hangt tenslotte af van biodiversiteit.
 

Meerderheid EU-lidstaten voor de Natuurherstelwet

Komende maand stemmen de EU-lidstaten over de Europese Natuurherstelwet. De Nederlandse natuurorganisaties gaan ervan uit dat uiteindelijk toch een meerderheid van de landen voor de wet zal stemmen omdat natuurherstel niet langer kan wachten.