Menu
Sluiten

Nationale Bijentelling

15 april 2023 - 16 april 2023

Elk jaar in april vindt de Nationale Bijentelling plaats. Meedoen is eenvoudig, ook als je weinig of geen kennis over bijen hebt.

In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor de voedselvoorziening. Een groot deel van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving door wilde bijen. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen.

Hoe werkt de bijentelling?

Tel een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig, of in ieder geval droog moment. Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Weet je weinig over bijen? Dat is geen probleem. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee je de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Ga hiervoor naar de website van de Nationale Bijentelling.

 

Nationale Bijentelling

 

Partners

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, LandschappenNL, Natuur & Milieu en IVN Natuureducatie. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Waarom bijen tellen?

De resultaten van de telling worden opgeslagen in het landelijke databestand van bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen, informatie die belangrijk is voor het beschermen van bijen. Door de telling de komende jaren te herhalen, weten we welke soorten voor- of achteruit gaan in aantal. Zo krijgen we trends in bijenpopulaties in tuinen helder en kunnen we bijen beter beschermen.