NK Maaien met de zeis
28 augustus 2021Het NK Maaien met de zeis stond in 2018 voor het eerst op de planning, met een succesvol vervolg in 2019. Landschapsbeheer Flevoland organiseert dit kampioenschap samen met Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Overijssel. Onder veel belangstelling van het publiek strijden verschillende teams om de eer én de gouden strekel. Niet alleen is zeisen leuk om te doen, ook is het goed voor de natuur.
Wil je ook een keer meedoen aan het NK Maaien met de zeis of eerst eens ervaren hoe het is om de zeis te gebruiken? Kijk op de website voor informatie, cursussen en evenementen.
Drie redenen om met de zeis te maaien
In kleinschalig natuurbeheer wordt de zeis veel gebruikt, maar ook onder tuinbezitters stijgt de zeis in populariteit. Dit komt omdat zeisen een mooie manier is om natuurvriendelijk beheer uit te voeren. Voor wilde bijen, vlinders en kleine zoogdieren is het belangrijk dat er op voldoende plekken hoog gras en wilde bloemen blijven staan, zodat er voedsel en nestgelegenheid is. Vlinders leggen vaak hun eitjes op wilde planten, egels zoeken beschutte plekken in tuinen en de meeste wilde bijen kunnen vaak niet ver vliegen. Zij hebben van het vroege voorjaar tot het najaar op korte afstand bloeiende bloemen nodig.
Bodem verschralen
Met de zeis herstel je het bodemleven van je terrein of tuin. De zeis snijdt het gras namelijk dicht bij de grond af, zodat je het lange maaisel makkelijk kunt opruimen. Zo voorkom je bemesting door het restmateriaal en ontstaat de schrale bodem waar wilde planten goed gedijen.
Nauwkeurig maaien
Met de zeis kun je nauwkeurig maaien zonder de bodem op een terrein of in een tuin te beschadigen. Die zorgvuldigheid is belangrijk om de juiste groeiomstandigheden voor wilde planten te creëren. Met een bosmaaier of maaimachine raken delen van de bodem vaak beschadigd. Door die verstoring verdwijnen kwetsbare planten en is er minder voedsel voor insecten. Met de zeis is het makkelijker om planten heen te maaien, totdat deze zijn uitgebloeid.
Maaien in stroken
Door alles tegelijk te maaien, blijven er maar weinig bloeiende planten staan. Dat betekent ook weinig of geen voedsel voor insecten. Een oplossing hiervoor is gefaseerd maaien. De zeis is hiervoor een ideaal hulpmiddel. Met de zeis maak je bochten in het gras, waardoor er overal microklimaten ontstaan: windluwe plekken, vochtige of juist droge plekken, koelere of warmere plekken. In zo’n tuin of gebied kunnen bijen, vlinders, kevers en andere insectensoorten elk een passend plekje vinden. Dit werkt het beste als er bij iedere maaibeurt ongeveer 40 procent van het kruidenrijke gras blijft staan.