Menu
Sluiten

IVN Natuureducatie ontvangt 1,85 miljoen voor project 'Nederlandse minibossen'

13 februari 2018

IVN Natuureducatie ontvangt een donatie van 1,85 miljoen euro van de Postcode Loterij voor het project 'Elke buurt zijn eigen minibos'. De komende drie jaar wil IVN in Nederland 100 kleine bossen realiseren samen met buurtbewoners en basisschoolleerlingen. Het gaat daarbij om een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. 

Een minibos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Onderdeel van elk minibos is een buitenlokaal waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige plek. Het minibos stimuleert biodiversiteit en biedt kansen om klimaatproblemen tegen te gaan.

IVN volgt de Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Het gebruik van inheemse planten en een speciaal bodembewerkings- en beplantingsplan maken het mogelijk bossen sneller te laten groeien dan traditioneel aangeplante bossen. In Zaandam, Delft, Utrecht, Almere en Zwolle liggen inmiddels al minibossen, die samen met kinderen van omliggende scholen geplant zijn. Met het gratis te downloaden handboek kan iedereen met de methode aan de slag.

Bron: GroeneRuimte