Menu
Sluiten

Het Groen Traineeship

Zes groene organisaties (Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Natuurmonumenten, VBNE, Milieudefensie en oortenNL) hebben de handen ineengeslagen om te starten met het Groen Traineeship.

Tijdens het traineeship krijgen deelnemers tussen de 16 en 30 jaar de ruimte om zich te ontplooien, een netwerk op te bouwen en bij te dragen aan een betere wereld. De jongeren zijn hands-on bezig en eindigen met een concreet resultaat: bijvoorbeeld door het opknappen van een natuurgebied, een campagne opzetten om plasticgebruik te verminderen of op festivals te vertellen hoe belangrijk, divers en leuk werken in en voor de natuur is. Zo dragen ze op een unieke manier bij aan een beter milieu en mooiere natuur. 

Het Groen Traineeship is officieel gestart in september 2019. Elke deelnemende organisatie kan Groen Traineeship projecten faciliteren. LandschappenNL heeft al twee groepen trainees mogen ontvangen. Het eerste blok (sept – feb) gingen trainees aan de slag voor biodiversiteit, samen met Landschapsbeheer Friesland. In het Friese dorp Oosterbierum hadden de dorpsbewoners al nagedacht over de mogelijkheden om meer biodiversiteit in het dorp te creëren. De trainees gaven hen hierbij advies en staken ook zelf de handen uit de mouwen. Ze hingen bijvoorbeeld nestkasten op en organiseerde dagen waar gewerkt werd aan biodiversiteit.

 

Het Groen Traineeship

 

Landschap Noord-Holland startte met het tweede blok in februari 2020. De trainees gingen onderzoeken hoe we jongeren enthousiast kunnen krijgen voor natuurwerk. Dit project is helaas i.v.m. de huidige ontwikkelingen van het coronavirus eerder geëindigd.

Maatschappelijke dienstijd

Het Groen Traineeship is één van de proeftuinprojecten van het actieplan Maatschappelijke Diensttijd van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, uitgevoerd door ZonMw. Met de maatschappelijke diensttijd (MDT) investeert het kabinet in de talenten en inzet van jongeren die vrijwillig iets doen voor de samenleving. Het doel van deze investering is het versterken van de samenleving en jongeren in staat te stellen om maatschappelijke impact te hebben.

Groen Traineeship in beeld

 

Partners

Het Groen Traineeship een samenwerkingsverband tussen Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, Natuurmonumenten, VBNE, Milieudefensie, SoortenNL en LandschappenNL. Het initiatief geeft invulling aan de maatschappelijke diensttijd.